Scurt istoric al benzilor desenate

Scurt istoric al benzilor desenate

Benzile desenate (sau comics-urile, cum mai sunt cunoscute) ne-au insotit copilaria si ne-au inseninat zilele. Super eroii acestora au fost unii dintre cei mai buni prieteni ai nostri si ne-au insuflat din curajul lor atunci cand am avut de depasit obstacole ce pareau imposibil de trecut, ori ne-au racorit fruntea in momentele in care sufeream de bolile copilariei.

In prezent, aceste personaje s-au transforma intr-o anumita masura, eroii evoluand pana la rangul de vedete ale ecranelor de cinema, iar la vizionarea acestora ne bucuram ca si cum am revedea niste prieteni dragi.

Istoria eroilor incepe in anii 1920

Istoria benzilor desenate incepe inca din anii 1920, atunci cand eroii erau stingheri printre stirile marilor ziare cotidiene. Prima revista dedicata acestora este publicata in 1929, iar perioada 1935 – 1940 reprezinta unii dintre cei mai frumosi ani ai revistelor de benzi desenate, deoarece acum si-au facut aparitia personaje ca Mickey Mouse, Batman sau Superman, ce vor deveni adevarate vedete, iar legenda lor se va pastra pana in zilele noastre.

Tot in aceasta perioada si-au facut aparitia si unii dintre cei mai mari editori de comics-uri. Astfel, Marvel si DC sunt nume ce dainuie pana astazi, iar pleiada eroilor nascuti in studiourile de creatie continua sa ne descreteasca fruntile, indiferent de varsta si de preocuparile sociale.

Anii 1940 au reprezentat momentul in care benzile desenate si-au consolidat pozitia in piata  media, datorita numarului mare de brosuri trimise catre soldatii de pe front. Astfel, Capitanul Marvel si Superman au inlaturat pentru moment ororile frontului din minteea soldatilor, iar acestia au redevenit copii lipsiti de griji de odinioara.

Din pacate, incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala au ucis Fawcett (editorul capitanului Marvel), iar acesta a renascut dupa mai bine de 20 de ani.

Benzile desenate au avut un rol important asupra moralului soldatilor

Aceasta este insa perioada in care se naste un alt personaj important in lumea bezilor desenate. Captain America devine rapid personajul cel mai indragit in soldatilor, dar popularitatea acestuia a scazut rapid dupa razboi. Din fericire, cei de la Marvel au gasit reteta succesului si l-au readus inapoi in 1964 ca membru al „Avengers”, iar acest personaj face istorie pana in ziua de astazi.

Deceniul de mijloc al secolului trecut (anii 50) nu au fost din pacate unul foarte bun pentru benzile desenate.

Multi dintre eroi au disparut in perioada 1950 – 1955, supravietuind doar Superman, Batman sau Wonder Woman. Odata cu moartea super eroilor, locul acestora a fost luat de cartile de benzi desenate occidentale si romanesti.

Aceasta perioada a fost marcata de o adevarata cruciada impotriva eroilor din benzile desenate, ce au fost priviti ca factorii principali in cresterea delicventei juvenile.

Anii 1960 au insemnat renasterea industriei benzilor desenate. Este drept ca anii de glorie din perioada 1940 nu au mai putut fi repetati, insa in aceasta perioada s-au organizat primele conventii dedicate cartilor de benzi desenate.

Acesta este momentul in care Marvel renaste si publica un nou grup de titluri precum Fantastic Four, Hulk, Spiderman sau Avengers. Astfel, Spiderman a fost rapid asimilat cu unii dintre cei mai iubiti eroi, iar seria X-men isi face un debut fulminant pe piata.