Istoria moderna a benzilor desenate

Istoria moderna a benzilor desenate

Istoria benzilor desenate incepe din anii 1920, atunci cand apar primele „comics-uri” ce sunt publicate in ziarele cotidiene ale vremii. O buna perioada de timp, acestea se pierd in noianul stirilor difuzate de marile agentii de presa, iar in 1929 apare primul supliment color dedicat benzilor desenate.

Acesta era insa departe de brosurile glossy de astazi, dar a reprezentat punctul de plecare al unei adevarate industrii ce avea sa se dezvolte mai tarziu.

Anii de glorie a „comics-urilor” au fost reprezentati de anii 1940. In aceasta perioada s-au nascut toti marii eroi ai benzilor desenate, iar o parte dintre acestia vor strabate vremurile si vor ajunge pana in timpurile noastre.

Istoria continua si in prezent

Odata cu evolutia societatii, benzile desenate isi vor schimba fundamental evolutia. Astfel, anii 50 au reprezentat o perioada neagra pentru acestea, dar din anii 60 aceasta industrie a renascut, odata cu prima conferinta dedicata benzilor desenate.

Anii 1970 au fost marcati de expansiunea continua a celor de la Marvel, ce au preluat de la DC postura de lideri in domeniu. Fenomenul marcant a fost „DC Implosion”, adica anularea masiva a comenzilor cartilor de benzi desenate a celor de la DC.

Ramasi fara concurenta, cei de la Marvel au inceput sa editeze carti din ce in ce mai slabe calitativ, iar faptul ca tinerele talente ale desenului nu mai erau indrumate si supravegheate a insemnat si o scadere a calitatii grafice.

Cel mai important eveniment a fost insa crearea unei piete directe de desfacere. Pana in acel moment, comics-urile erau distribuite prin intermediul unor companii de vanzare a presei, prin farmacii sau cu ajutorul magazinelor de bomboane.

Vanzarea directa a reprezentat un puternic impuls al vanzarilor si a incurajat dezvoltarea unor magazine de specialitate, ce puteau sa ofere clientilor o gama larga de servicii.

Benzile desenate s-au transformat puternic „era digitala”

Problema de care s-au lovit insa editorii a fost lipsa unui plan de dezvoltare ulterioara. Desi au reprezentat un succes pana in anii 1990, aceste magazine s-au inchis „pe banda rulanta”, iar astazi din acea multime de distribuitori nu a mai ramas decat un singur editor.

Piata printurilor de benzi desenate este in continuare in scadere, deoarece acestea s-au mutat in mediul informational, acolo unde sunt mai usor de realizat si de gestionat.

Personajele noi aparute in aceasta perioada sunt Power Girl, Adam Warlock si vestitul Wolverine.

Anii 1980 au insemnat o revenire puternica a numarului de editori de benzi desenate. Si-au facut aparitia Capital Comics, Pacific Comics si Dark House Comics.

In aceasta perioada s-au nascut si au fost revitalizate o serie de noi personaje. Astfel, si-a facut aparitia „Miracleman”, iar Batman a fost resuscitat odata cu aparitia „The Dark Knight Returns”.

„Daredevil” a fost unul dintre personajele aparute la sfarsitul anilor 1987, iar Superman a renascut sub condeiul lui John Byrne.

Anii 1990 au fost marcati de transformari continue si de renasterea unei creativitati ce parea de mult apusa.

Erik Larsen, Todd McFarlane si Jim Lee au parasit Marvel in favoarea lui Image Comics, dar aceasta miscare a fost una de rau augur, deoarece dupa 20 de ani compania a fost absorbita de cei de la DC.