Filmele de comedie, umor si divertisment audiovizual

Filmele de comedie, umor si divertisment audiovizual

Cinematografia este o creatie relativ recenta, aparuta la inceputul secolului al XX-lea, dar care s-a impus repede drept cea de-a Saptea Arta. Creatiile cinematografice (filmele) sunt diverse, pentru toate tipurile de audienta: actiune, drama, istorice, romanice, horror, aventura, comedie, thriller sau stiintifico-fantastice.

Filmele de comedie fac parte dintr-o categorie cinematografica in care se pune accentul pe umor. Aceasta categorie de filme are rolul de a provoca audientei hohote de ras cu ajutorul comicului de situatie si al exagerarii trasaturilor personajelor centrale. In general, filmele de comedie au un final fericit.

Filmele de comedie – categorii

Subgenurile filmului de comedie sunt diverse si complexe, reusind sa se imbine cu succes toate genurile cinematografice. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute astfel de subgenuri.

Filmele de comedie si actiune sunt un subgen in care scenele de lupta, urmaririle intense si conflictele dintre personaje se imbina cu elemente de comedie, cu scopul de a detensiona atmosfera, sau de a schimba cu totul tonul adesea serios al povestii. Exemple: Bad Boys (1995), Starsky & Hutch (2004), 48 Hrs. (1982) sau Beverly Hills Cop (1984).

Filmele comice romantice imbina scenele de dragoste si pasiune dintre protagonisti cu umorul de situatie care apare ca urmare a interactiunilor dintre personaje si prezenta unui grad de tensiune sexuala intre acestia din urma. Cateva exemple: Pretty Woman (1990), When Harry Met Sally (1989), There’s Something About Mary (1998) sau Hitch (2005).

Filmele de comedie stiintifico-fantastice/fantasy folosesc pentru un efect comic subiecte duse la extrem din lumea stiintei sau elemente supranaturale, magice sau mitologice.

Acest subgen al comediilor include adesea elemente satirice sau prodice, pentru a creste efectul comic. Exemple:  Evolution (2001), Back to the Future (1985), Mars Attacks! (1996), Night at the Museum (2006), Groundhog Day (1993) sau Click (2006).

Parodiile sunt un subgen aparte al comediei cinematografice, deoarece satirizeaza alte genuri, sau chiar productii celebre.

Elementele de baza ale acestui subgen sunt stereotipurile, lipsa unei logici clare de actiune din partea personajelor sau caricaturizarea unor scene sau roluri celebre din alte filme. Exemple de parodii: Airplane! (1980), Scary Movie (2000), Spaceballs (1987) sau Galaxy Quest (1990).

Filmul de comedie romanesc

Comediile romanesti au fost un gen cinematografic imbratisat rapid de regizorii si creatorii de continut din Romania.

In perioada comunista (1947-1989) comediile au fost pus la loc de cinste. Regizori precum Geo Saizescu, Manole Marcus sau Mircea Dragan au creat adevarate bijuterii ale genului, care raman pana astazi nume de referinta in cinematografia romaneasca. Balul de sambata seara (1968), Asta seara dansam in familie (1972), Secretul lui Bachus (1984), Operatiunea Monstrul (1976) sau Brigada Diverse intra in actiune (1970) sunt doar cateva dintre cele mai de succes si indragite filme de comedie romanesti produse in secolul trecut.

Indiferent de tipul de umor pe care il abordeaza, modul comic de manifestare sau publicul caruia i se adreseaza filmul de comedie a devenit rapid un gen cinematografic indragit de toata lumea, fie ca este vorba de marele sau micul ecran.