Benzile desenate online – o forma de arta moderna

Benzile desenate online – o forma de arta moderna

Benzile desenate reprezinta un mijloc de comunicare prin care se exprima idei cu ajutorul imaginilor, adesea combinate cu text si informatii vizuale. Aparute in prima parte a secolului al XX-lea in Statele Unite ale Americii si Europa de Vest (Franta si Belgia), acest tip de publicatii au acaparat rapid atentia publicului tanar si adult deopotriva.

Primele benzi desenate au aparut pe ultima pagina a marilor periodice ale vremii ca o sursa de amuzament si destindere. Introducerea supereroilor si a unor povesti mai complexe au transformat benzile desenate dintr-o simpla distragere a atentiei de la problemele cotidiene intr-un fenomen care va influenta puternic generatiile viitoare de cititori.

Mediul online a fost unul cat se poate de primitor cu benzile desenate, ajutandu-le sa se raspandeasca mai mult ca niciodata. De la inceputul anilor 1990 si pana in prezent am asistat la o explozie a benzilor desenate online, atat creatii exclusiv digitale, cat si printuri transpuse in spatiul virtual, contra cost sau gratuite.

Numele mari din industria benzilor desenate printate si online, DC Comics, Marvel Comics sau Dark Horse Comics au profitat de avantajele oferite de mediul virtual si au creat site-uri web cu un continut propriu foarte bogat si variat, contra cost, pentru cititorii interesati.

Site-uri precum: www.comics.azcentral.com; www.viewcomic.com; www.comicextra.com sau www.readcomics.website au oferit fanilor de benzi desenate online posibilitatea de a vizualiza si citi ultimele aparitii, indiferent de editura, intr-un mod mai atractiv si mai comod, fara nici un cost din partea cititorilor.

Benzile desenate online si Hollywood-ul

De la inceputul anilor 2000 si pana in prezent, apetitul industriei cinematografice americane pentru universul benzilor desenate a crescut constant. Marile case de productie de la Hollywood s-au convins ca pot obtine foarte multi bani din ecranizarea povestilor unor personaje de banda desenata.

Pentru a starni interesul pentru ultimele superproductii cinematografice bazate pe benzi desenate s-a facut apel la benzi desenate online (companion).

Acest tip de benzi desenate, create special pentru a completa sau imbogati experienta publicului pentru urmatoarea productie cinematografica de proportii, au devenit rapid un element important pentru orice agentie de marketing din industria filmului.

Un exemplu cunoscut il reprezinta cazul peliculelor din cadrul Marvel Cinematic Universe (MCU) care inainte de lansare aveau parte de benzi desenate online special lansate. Benzile desenate astfel au crescut interesul pentru filme si au majorat vanzarile pentru contrapartidele tiparite.

Benzi desenate online pe meleaguri romanesti

Spatiul romanesc de benzi desenate online nu a scapat neatins de revolutia propagata de mediul digital. In ultimii ani se constata o crestere constanta a site-urilor de benzi desenate si tiparite autohtone, in ciuda unei piete de cititori/amatori locali restranse, in comparatie cu cea occidentala de profil.

Cel mai cunoscut exemplu de banda desenata romaneasca il reprezinta cel lansat de Editura HAC! in anul 2013 sub numele de Harap Alb Continua. Creatorii benzii desenate au dorit sa readuca astfel in prim plan pentru generatia actual, de tineri si adolescenti povestea plina de peripetii a personajului omonim din basmul semnat de Ion Creanga.

Vom trece in revista in continuare cateva site-uri de benzi desenate online romanesti mai cunoscute: www.supererou.ro; www.syndicart.net/publicatii; www.revistacomics.ro; www.terapiedebasm.ro; www.mereledeaur.ro sau www.smokingcoolcat.blogspot.ro.

La un secol distanta de la debutul unor personaje precum Superman, Batman, Spider-Man sau Avengers benzile desenate online sau tiparite continua sa inspire si sa ofere momente de neuitat fanilor acestui nou tip de arta moderna.