Batman – istoria unui erou DC

Batman – istoria unui erou DC

Batman este unul dintre personajele ce au strabatut timpurile si diferentele culturale, iar istoria acestuia continua si astazi, dupa mai bine de 60 de ani de existenta.

Anul nasterii personajului a fost 1939, atunci cand Bob Kane si Bill Finger au conceput unul dintre personajele emblematice ale universului DC, ce avea sa devina un adevarat justitiar al noptii.

Batman, de la copilul neajutorat la eroul noptii

Batman este de fapt Bruce Wayne, un copil nascut intr-o familie bogata si respectata. Totul insa se sfarama in momentul in care acesta merge impreuna cu parintii sa urmareasca filmul Zorro (acest personaj influentand mai tarziu personalitatea lui Bruce), iar la iesirea din cinematograf au fost atacati de un hot de bijuterii, ce i-a impuscat ambii parinti.

Acesta a fost momentul in care Bruce  si-a dedicat viata prinderii infractorilor, dar fara a utiliza de mijloace letale.

Cei doi creatori si-au inzestrat personajul cu un costum asemanator cu cel al lui Superman, cu diferenta ca Batman avea o masca si o pelerina ce au avut ca sursa de inspiratie schitele lui Da Vinci.

Numele real al personajului a fost de inspiratie scotiana (Robert Bruce a luptat pentru independenta Regatului Scotiei in secolul al XIV-lea).

Batman si-a facut aparitia in numarul 12 al revistei „Action Comics” si s-a facut remarcat prin discretia sa, acesta disparand imediat de la locul actiunii.

Chiar daca elementele de baza ale povestii lui Batman au ramas aceleasi, povestea a fost rescrisa vreme de 70 de ani si a fost completata cu noi si noi aventuri ale personajului.

Franciza Batman a fost adus consacrarea studiourilor DC

Prima editie a noii francize Batman si-a facut aparitia in 1939 in „Detective Comics” sub titlul de „The Case of the Chemical Syndicate”.

Odata cu evolutia stiintei si a tehnicii, Batman a fost dotat cu o multitudine de gadget-uri folosite la prinderea infractorilor. Astfel, in Batcave (baza sa de operatiuni) erau parcate mai multe bat-plane, un bat-mobil, iar batarangul si funia detineau un rol important in echipamentul eroului. Acesta era completat cu o curea dotata cu numeroase dispozitive, ce au facut din Batman unul dintre cei mai „accesorizati” eroi ai tuturor timpurilor.

Desi prezentat initial ca un erou singuratic, in franciza au fost introdusi in aprilie 1940 novicele Robin (ca si partener al lui Batman) si personajele ce vor deveni inamicii principali:  Catwoman  si Joker, un psihopat cu o doza mare de umor sadic.

Dupa o perioada de relativa stagnare, seria Batman revine in actualitate in 1988, atunci cand producatorii au initiat un masiv sondaj de opinie pentru a „omora” un personaj. Ca urmare a voturilor primite a fost ucis Robin, iar seria a fost revitalizata ca urmare a ecranizarilor din ce in ce mai dese.

Astfel, in 2005 a fost lansata seria „All Star – Batman & Robin”, iar in 2010 a aparut povestea „Batman:The return of Bruce Wayne”.

Cele mai noi serii au fost „Batman:The Dark Knight” si „The new 52”.

Personajul a fost destul de controversat insa. Iubit de unii, a fost detestat de altii, datorita faptului ca acesta comitea multe crime si ar fi putut fi urmat astfel de copii ce vizionau filmele.