Banda desenata, un fenomen global

Banda desenata, un fenomen global

Banda desenata a fost inca de la aparitia sa un mediu de comunicare foarte flexibil, usor de urmarit si capabil sa transmita prin intermediul unor banale ilustratii informatii complexe. In secolul care a trecut de la debutul primelor benzi aceasta s-au transformat, au devenit o forma de arta unica, cu un public vast si foarte loial.

In prezent comics-urile are parte de o prezenta globala, cu o multitudine de variatii locale, specifice fiecarei regiuni sau stat. Cele mai importante curente din banda desenata sunt insa       impuse de artistii din Statele Unite ale Americii si Japonia.

Banda desenata americana si cultul supereroului

Anii treizeci ai secolului al XX-lea marcheaza debutul primului supererou de banda desenata americana, Superman, in paginile revistei DC Comics.

Popularitatea de care s-a bucurat Superman a dus la aparitia rapida a mai multor supereroi deveniti mai tarziu emblematici pentru industria de comics-uri: intunecatul Batman, neinfrantul soldat in slujba libertatii Captain America sau jovialul erou adolescent Spider-Man.

Multitudinea de personaje si reviste dedicate acestui nou tip de cultura de masa a fost mereu ancorata in realitatile vremii, reusind sa surprinda foarte bine epoca si oamenii acesteia.

Unul dintre cele mai cunoscute exemple il constituie cel reprezentat de catre Superman, un extraterestru cu puteri supraomenesti care a fost trimis pe Pamant dupa ce planeta sa natala, Krypton, a explodat.

Cetateanul american obisnuit s-a regasit rapid in biografia eroului kryptonian, el fiind la randul lui un imigrant care incerca sa isi gaseasca un loc intr-o lume noua, in continua transformare, plina de oportunitati si provocari.

Personajele create de artistii americani de banda desenata au cucerit inimile unui public vast atat acasa, cat si peste hotare. Iron Man, Thor sau X-Men nu mai erau doar niste simple personaje dintr-un comics, au devenit simboluri cunoscute si aclamate la nivel global.

Banda desenata japoneza – manga

Spatiul asiatic si-a adus un aport important in raspandirea comicsurilor la nivel global, in mare parte datorita artistilor japonezi. Desenele japoneze (manga) s-a manifestat si a inflorit dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand se constata un interes crescand din partea tinerilor pentru acest nou tip de publicatii.

Daca la inceputurile sale manga se inspira din desenele americane, cu timpul aceasta a ajuns sa influenteze, la randul ei, contrapartida occidentala.

Spre deosebire de banda desenata americana, care pune accentul pe supereroi si povesti relativ scurte, manga prezinta universuri complexe, cu o multitudine de personaje bine conturate si povesti ample a caror parcurgere poate dura de la cateva luni pana la cativa zeci de ani (manga Dokaben, despre aventurile unei echipe de baseball japoneza, continua si astazi sa fie publicata, la 45 de ani de la aparitia sa, in 1972).

Creatiile curentului de banda desenata japoneza au cucerit lumea cu personajele lor colorate si povestile pline de aventuri pe care acestia le traiesc. One Piece, Dragon Ball, Bleach, Naruto, Fairy Tail, Death Note sau Attack on Titan au devenit nume de referinta pentru banda desenata atat din Japonia, cat si de peste hotare.

Banda desenata a devenit in ultimul secol o parte integranta a culturii si patrimoniului global. Fie ca este vorba despre banda desenata americana sau japoneza, aceasta s-a impus rapid ca o noua forma de exprimare in arta moderna, cu un rol important in plamadirea si definirea mai multor generatii de oameni.