Istoria moderna a benzilor desenate

Istoria moderna a benzilor desenate

Istoria benzilor desenate incepe din anii 1920, atunci cand apar primele „comics-uri” ce sunt publicate in ziarele cotidiene ale vremii. O buna perioada de timp, acestea se pierd in noianul stirilor difuzate de marile agentii de presa, iar in 1929 apare primul supliment color dedicat benzilor desenate.

Acesta era insa departe de brosurile glossy de astazi, dar a reprezentat punctul de plecare al unei adevarate industrii ce avea sa se dezvolte mai tarziu.

Anii de glorie a „comics-urilor” au fost reprezentati de anii 1940. In aceasta perioada s-au nascut toti marii eroi ai benzilor desenate, iar o parte dintre acestia vor strabate vremurile si vor ajunge pana in timpurile noastre.

Istoria continua si in prezent

Odata cu evolutia societatii, benzile desenate isi vor schimba fundamental evolutia. Astfel, anii 50 au reprezentat o perioada neagra pentru acestea, dar din anii 60 aceasta industrie a renascut, odata cu prima conferinta dedicata benzilor desenate.

Anii 1970 au fost marcati de expansiunea continua a celor de la Marvel, ce au preluat de la DC postura de lideri in domeniu. Fenomenul marcant a fost „DC Implosion”, adica anularea masiva a comenzilor cartilor de benzi desenate a celor de la DC.

Ramasi fara concurenta, cei de la Marvel au inceput sa editeze carti din ce in ce mai slabe calitativ, iar faptul ca tinerele talente ale desenului nu mai erau indrumate si supravegheate a insemnat si o scadere a calitatii grafice.

Cel mai important eveniment a fost insa crearea unei piete directe de desfacere. Pana in acel moment, comics-urile erau distribuite prin intermediul unor companii de vanzare a presei, prin farmacii sau cu ajutorul magazinelor de bomboane.

Vanzarea directa a reprezentat un puternic impuls al vanzarilor si a incurajat dezvoltarea unor magazine de specialitate, ce puteau sa ofere clientilor o gama larga de servicii.

Benzile desenate s-au transformat puternic „era digitala”

Problema de care s-au lovit insa editorii a fost lipsa unui plan de dezvoltare ulterioara. Desi au reprezentat un succes pana in anii 1990, aceste magazine s-au inchis „pe banda rulanta”, iar astazi din acea multime de distribuitori nu a mai ramas decat un singur editor.

Piata printurilor de benzi desenate este in continuare in scadere, deoarece acestea s-au mutat in mediul informational, acolo unde sunt mai usor de realizat si de gestionat.

Personajele noi aparute in aceasta perioada sunt Power Girl, Adam Warlock si vestitul Wolverine.

Anii 1980 au insemnat o revenire puternica a numarului de editori de benzi desenate. Si-au facut aparitia Capital Comics, Pacific Comics si Dark House Comics.

In aceasta perioada s-au nascut si au fost revitalizate o serie de noi personaje. Astfel, si-a facut aparitia „Miracleman”, iar Batman a fost resuscitat odata cu aparitia „The Dark Knight Returns”.

„Daredevil” a fost unul dintre personajele aparute la sfarsitul anilor 1987, iar Superman a renascut sub condeiul lui John Byrne.

Anii 1990 au fost marcati de transformari continue si de renasterea unei creativitati ce parea de mult apusa.

Erik Larsen, Todd McFarlane si Jim Lee au parasit Marvel in favoarea lui Image Comics, dar aceasta miscare a fost una de rau augur, deoarece dupa 20 de ani compania a fost absorbita de cei de la DC.

 

Batman – istoria unui erou DC

Batman – istoria unui erou DC

Batman este unul dintre personajele ce au strabatut timpurile si diferentele culturale, iar istoria acestuia continua si astazi, dupa mai bine de 60 de ani de existenta.

Anul nasterii personajului a fost 1939, atunci cand Bob Kane si Bill Finger au conceput unul dintre personajele emblematice ale universului DC, ce avea sa devina un adevarat justitiar al noptii.

Batman, de la copilul neajutorat la eroul noptii

Batman este de fapt Bruce Wayne, un copil nascut intr-o familie bogata si respectata. Totul insa se sfarama in momentul in care acesta merge impreuna cu parintii sa urmareasca filmul Zorro (acest personaj influentand mai tarziu personalitatea lui Bruce), iar la iesirea din cinematograf au fost atacati de un hot de bijuterii, ce i-a impuscat ambii parinti.

Acesta a fost momentul in care Bruce  si-a dedicat viata prinderii infractorilor, dar fara a utiliza de mijloace letale.

Cei doi creatori si-au inzestrat personajul cu un costum asemanator cu cel al lui Superman, cu diferenta ca Batman avea o masca si o pelerina ce au avut ca sursa de inspiratie schitele lui Da Vinci.

Numele real al personajului a fost de inspiratie scotiana (Robert Bruce a luptat pentru independenta Regatului Scotiei in secolul al XIV-lea).

Batman si-a facut aparitia in numarul 12 al revistei „Action Comics” si s-a facut remarcat prin discretia sa, acesta disparand imediat de la locul actiunii.

Chiar daca elementele de baza ale povestii lui Batman au ramas aceleasi, povestea a fost rescrisa vreme de 70 de ani si a fost completata cu noi si noi aventuri ale personajului.

Franciza Batman a fost adus consacrarea studiourilor DC

Prima editie a noii francize Batman si-a facut aparitia in 1939 in „Detective Comics” sub titlul de „The Case of the Chemical Syndicate”.

Odata cu evolutia stiintei si a tehnicii, Batman a fost dotat cu o multitudine de gadget-uri folosite la prinderea infractorilor. Astfel, in Batcave (baza sa de operatiuni) erau parcate mai multe bat-plane, un bat-mobil, iar batarangul si funia detineau un rol important in echipamentul eroului. Acesta era completat cu o curea dotata cu numeroase dispozitive, ce au facut din Batman unul dintre cei mai „accesorizati” eroi ai tuturor timpurilor.

Desi prezentat initial ca un erou singuratic, in franciza au fost introdusi in aprilie 1940 novicele Robin (ca si partener al lui Batman) si personajele ce vor deveni inamicii principali:  Catwoman  si Joker, un psihopat cu o doza mare de umor sadic.

Dupa o perioada de relativa stagnare, seria Batman revine in actualitate in 1988, atunci cand producatorii au initiat un masiv sondaj de opinie pentru a „omora” un personaj. Ca urmare a voturilor primite a fost ucis Robin, iar seria a fost revitalizata ca urmare a ecranizarilor din ce in ce mai dese.

Astfel, in 2005 a fost lansata seria „All Star – Batman & Robin”, iar in 2010 a aparut povestea „Batman:The return of Bruce Wayne”.

Cele mai noi serii au fost „Batman:The Dark Knight” si „The new 52”.

Personajul a fost destul de controversat insa. Iubit de unii, a fost detestat de altii, datorita faptului ca acesta comitea multe crime si ar fi putut fi urmat astfel de copii ce vizionau filmele.

 

 

 

 

Marvel: francize de top ale ultimilor ani

Marvel: francize de top ale ultimilor ani

Marvel este un nume de referinta pe piata media. Aparut inca din anii de dinainte de razboi, Marvel a avut parte de un debut dificil pe piata revistelor de benzi desenate. Pierdut initial printre rubricile ziarelor cotidiene, echipa de desenatori a trebuit sa imparta o perioada lunga de timp paginile publicatiilor cu numele mari ale acelei perioade.

Marvel a devenit un jucator important odata cu cel de-al doilea razboi mondial. Necunoscutul (pe atunci) Captain America a devenit personajul cel mai indragit de catre soldati, iar Marvel si-a inceput ascensiunea ce nu s-a terminat nici pana astazi.

Marvel realizeaza un univers cinematografic complex

Astfel, MCU (Marvel Cinematic Universe) este cel mai complex studio de creatie din istorie si depaseste net tot ce s-a realizat pana acum in domeniul cinematografiei.

Marvel a lansat numeroasa francize, ce incanta privirea spectatorilor, indiferent de varsta.

The Avengers

Seria Avengers este o reusita datorita faptului ca reuseste sa adune „sub acelasi acoperis” toti supereroii Marvel. Astfel, Captain America, Hulk, Thor, Iron Man si ceilalti eroi lupta cot la cot pentru a salva lumea de la dezastru.

Seria exploreaza complexitatea relatiilor dintre eroi si felul in care personalitatile diverse contrasteaza sau se completeaza reciproc.

Desi gama conflictelor rezolvate in fiecare film este destul de variata, celebrele personaje par angajate intr-o lupta de lunga durata cu Thanos.

Iron Man

Acest personaj este cel ce a deschis calea universului Marvel. Trilogia Iron Man il aduce pe marele ecran pe Robert Downey Jr. , ce interpreteaza un erou cu un caracter sarmant si posesor al unui umor de cea mai buna calitate.

Primul film al trilogiei este si cel mai important, deoarece pregateste calea pentru aparitia celor mai multi dintre eroii Marvel.

Doctor Strange

Acesta aduce un strop de inedit in universul Marvel, datorita gradului inalt de spiritualitate ce este introdus in film. Astfel, avem parte un un univers dominat de magie, antrenamente duse la extrem si carti magice, din care personajul principal isi va trage puterea.

Doctor Strange va ramane in continuare un personaj de actualitate, deoarece se va intoarce in Avengers – Infinity War si in Thor Ragnarok.

Thor

Eroul nostru aduce o doza de umor si sensibilitate intr-un univers condus si dominat de realismul evenimentelor cu care am fost obisnuiti in Iron Man. De altfel, umorul eroului principal si comediile de situatii au umanizat intr-o mare masura mitului zeului rece si nemilos, iar faptul ca sotia actorului ce da viata eroului principal este romanca, ne face sa ne uitam cu o placere mai mare la acest film.

Guardians of the Galaxy

In 2014, atunci cand a aparut primul film din aceasta franciza, fanii universului Marvel au fost destul de bulversati, deoarece eroii cu care erau obisnuiti au fost inlocuiti de o mana de proscrisi ce nu intelegeau si nu respectau nicio norma sociala si care nu iau pe nimeni in serios.

Ratonii sociopati si extraterestrii ce nu inteleg normele si nu se respecta nici pe ei insisi au intrat insa rapid in inimile fanilor, iar modul in care acesta ies din situatii fara iesire au determinat fanii sa ceara o noua serie.

 

 

Cei mai buni actori din filmele de comedie

Cei mai buni actori din filmele de comedie

O situatie neprevazuta este intotdeauna incarcata de un anumit grad de stres, dar acesta este destul de usor de gestionat si de eliminat, urmarind o piesa de teatru sau un film de comedie. Rasul a reprezentat intotdeauna cea mai usoara metoda de a scapa de stres, iar actorii ce joaca in comedii au ajuns sa fie unii dintre cei mai buni prieteni ai nostri.

In cele ce urmeaza am incercat sa fac un top al actorilor ce mi-au placut cel mai mult de-a lungul timpului. Binenteles ca lista este subiectiva si poate fi modificata dupa gusturile fiecaruia.

Ben Stiller

Nascut in noiembrie 1965 intr-o familie de cunoscuti comedianti, acesta isi incepe cariera inca de la o varsta frageda (6 ani) si apare in fata camerelor impreuna cu parintii. Desi pare interesat initial de teatru, se face rapid remarcat datorita ironiei cinice si simtului sau critic. „Empire of the Sun” reprezinta debutul acestuia in cinematografie si este urmat de o serie numeroasa de alte filme: Night at the Museum, Meet the parents, Zoolander, etc.

Chevy Chase

Cornelius Crane Chase s-a nascut in 8 octombrie 1943 si face parte dintre castigatorii premiilor Emmy. Acesta isi face debutul in cinematografie in sezonul inaugural al „Saturday Night Live” si devine cunoscut din filmele „Fletch”, „Three Amigos” si „Caddyshack”.

Eddie Murphy

Si-a inceput cariera de comediant in urma cu mai mult de 27 de ani. Astfel, in 1980 (pe atunci avea numai  19 ani) s-a alaturat  celor de la „Saturday Night Live”.

Datorita faptului ca era un comediant innascut (fiind considerat „clovnul” liceului), acesta s-a facut remarcat si a fost distribuit in filme precum „48 hours”, „Trading Places”, „Doctor Dolittle”, „Meet Dave” sau celebrul „Beverly Hills Cop”.

Martin Lawrence

Este considerat de multi critici de film cel mai bun comediant de culoare de la Hollywood.

Nascut in Germania, la Frankfurt, s-a mutat in SUA cand avea varsta de numai 6 ani. Inceputurile carierei nu au fost scutite de probleme. Astfel, in februarie 1994, atunci cand era gazda a ”Friday Night Live”, Lawrence a facut o serie de glume extrem de obscene, astfel incat fost pus pe lista neagra a emisiunii pentru intreaga viata.

Startul carierei in cinematografie a fost fulminant, datorita rolului interpretat in „Bad boys”, acolo unde a facut o echipa memorabila cu Will Smith. De amintit mai sunt si „Blue Streak” si mai ales seria filmelor „Big Momma House”. Martin Lawrence este inconfundabil datorita modului de a vorbi si a celui in care interpreteaza personajele.

Adam Sandler

Este unul dintre actorii ce sunt „cap de afis” in orice film de comedia in care joaca. Personal, atunci cand il vad in distributie stiu ca voi avea parte de o comedie de calitate, cu situatii spumoase si personaje interpretate magistral.

Anii 90 au constituit rampa de lansare pentru Adam Sandler, iar filme precum „Big Daddy”, „Happy Gillmore” sau „Funny People” fac deliciul publicului.

Jim Carrey

Cariera acestuia este meteorica, iar anul 1994 a reprezentat varful acesteia. Filmele sale au fost renumite datorita personajului „Ace Ventura – Pet Detective”, iar interpretarea fantastica din „The Mask” va ramane cu siguranta in memoria noastra.

 

Cele mai bune comedii ale ultimilor ani

Cele mai bune comedii ale ultimilor ani

Atunci cand simtim ca stresul devine imposibil de gesionat si suntem la limita puterilor, inseamna ca este momentul pentru o portie zdravana de ras. Umorul este ultima arma a organismului impotriva factorilor ce ne influenteaza negativ, iar un hohot de ras duce la eliberarea energiei negative acumulate.

Atunci cand dorim sa ne destindem, cel mai rapid mod in care putem face acest lucru este de a urmari un film de comedie, ce ne va ajuta sa trecem peste momentele dificile.

Comediile sunt remediul cel mai potrivit impotriva stresului

Filmele sunt destul de usor de gasit astazi, iar daca suntem comozi sau prea ocupati pentru a merge la cinematograf, le putem urmari din confortul propriului camin, datorita existentei platformelor HboGo sau Netflix.

Exista insa si un dezavantaj in toata aceasta situatie, deoarece riscam sa ne uitam la filmele nepotrivite.

Iata care sunt cele mai bune filme de comedie ale ultimilor ani:

Dirty Granda

Actiunea fimului se desfasoara in SUA (Florida). Un bunic pleaca impreuna cu nepotul sau in Forida, chiar inainte de nunta acestuia. Amandoi trec printr-o serie de situatii inedite (concurs de culturism, probleme cu masina, etc), fapt ce duce la consolidarea relatiei.

Spy

Este o comedie spumoasa, ce il are in prim plan pe Jason Statham, al carui rol este departe de cele de dur cu care ne-a obisnuit. Scenariul filmului se bazeaza pe aventurile unui agent secret aflat la prima sa misiune (Susan Cooper), ce trebuie sa puna capat planurilor unui traficant de arme ce are ca scop vanzarea unei arme nucleare.

Filmul este remarcabil datorita faptului ca reuseste sa ofere un umor de calitate in cadrul unei povesti cu spioni.

Going in Style

Filmul iese in evidenta inca de la nivelul distributiei, datorita numelor grele de pe afis: Ann Margret, Michael Cain, Morgan Freeman, etc. Filmul este bazat pe povestea a trei prieteni foarte saraci, care traiau de la o zi la alta, iar pentru a supravietui au fost nevoiti sa manance chiar mancare pentru caini.

Acestia sunt convinsi ca necazurile lor se datoreaza bancii, ce i-a exploatat de-a lungul timpului si hotarasc ca nu mai au nimic de pierdut daca isi recupereaza banii jefuind banca.

Wedding Crashers

Filmul ii are ca si personaje principale doi mediatori pentru divort, interpretati de Vince Vaughn si Owen Wilson, ce au ajuns sa aiba o atitudine plina de cinism despre casatorii. Astfel, de cate ori pot, acestia merg neinvitati la nunti in scopul de a se distra, a manca, a bea gratis si a se cupla cu domnisoarele de onoare.

Planurile obisnuite le vor fi date peste cap insa la o anumita nunta, iar cei doi amici vor trece prin mai multe situatii amuzante.

The Lovers

Filmul este o comedie romantica si are ca personaje centrale doi soti ce sunt lipsiti de pasiune in relatia conjugala. Fiecare este insa angajat intr-o aventura paralela, fapt ce face viitorul comun destul de problematic.

Acestia trec printr-o serie de intamplari ce vor face sa reinvie flacara pasiunii. Filmul este remarcabil datorita faptului ca trateaza situatia cu foarte multa naturalete si umor si  este lipsit in totalitate de situatii fortate sau trase de par.

 

 

Cum si de ce rad oamenii

Cum si de ce rad oamenii

Umorul este una dintre cele mai misterioase calitati ale omului si este un apanaj ce ne distinge fata de celelalte categorii de vietuitoare.

Sa radem de o situatie amuzanta intamplata celorlalti, sau sa radem la bancuri si la glume, toate acestea sunt percepute ca si componente ale umorului si fac parte din viata cotidiana.

Astfel, copii rad privind desene animate din seria Ben 10 sau vestitele manga japoneze (pe care eu le percep deosebit de violente), in timp ce adultii rad la glume porcoase, dar nimeni nu a reusit pana in prezent sa dea o definitie foarte clara a umorului sau a comediei.

Rasul din punct de vedere teoretic

Unii dintre cei mai vestiti psihologi au incercat sa identifice cauzele umorului si au emis mai multe teorii, dar trei dintre acestea sunt considerate cele mai importante si au servit ca baza in elaborarea unor teorii noi si din ce in ce mai sofisticate.

Teoria superioritatii este centrata pe ideea ca o persoana rade de necazurile altei persoane deoarece acestea ii intaresc un anumit sentiment de superioritate, in sensul ca acele lucruri nu i se pot intampla tocmai lui. Radacinile acestei teorii sunt ancorate in perioada antica si au fost explicate in premiera de Aristotel.

Teoria descarcarii se bazeaza pe ideea ca rasul este un mecanism prin care este micsorata presiunea psihica. Cand suntem incarcati de anumite probleme la care nu avem nicio solutie de rezolvare sau ne temem de ceva, recurgem la umor, iar rasul rezultat din eliberarea energiei nervoase are ca rezultat o descatusare mentala.

Teoria nepotrivirii este cea in care cineva percepe anumite nepotriviri intre un concept si anumite obiecte din viata reala, ce se credea ca sunt corelate cu acel concept. Aceasta este teoria imbratisata de un numar mare de specialisti ce incearca sa explice mecanismul umorului.

Oamenii sunt mai fericiti atunci cand uita de griji

In teoria nepotrivirii, sursa umorului nu este nepotrivirea in sine, ci constientizarea acesteia. Pe baza experientei de viata, ne asteptam ca la un moment dat sa se intample niste lucruri, dar dintr-o data apare ceva neasteptat si toata situatia se va da peste cap.

Cele mai noi teorii incearca sa explice comedia si umorul cu ajutorul unor modele computerizate. In general, atunci cand informatia este procesata de catre creierul uman, apare posibilitatea stergerii din memorie a unor versiuni false a informatiei. Acest efect poate fi catalogat ca unul umoristic (privit din punct de vedere psihologic).

Aceasta teorie este prima care adauga un element esential in explicarea simtului umorului: timpul. Astfel, este explicat si faptul ca simtul umorului apare si se dezvolta pe masura trecerii timpului. Excesul de energie acumulat in neuroni este transmis catre cortexul motor, fapt ce determina anumite contractii musculare – rasul.

Astfel se explica de ce rad oamenii, indiferent ca acest fenomen apare atunci cand urmarim un film de comedie, suntem la circ sau asistam la un banc bun.

Aceasta ultima teorie explica in mod natural cele mai multe aspecte ale umorului si ale rasului, precum si lipsa umorului in cazul unor glume mai vechi, sau sensibilitatea diferita a oamenilor in fata glumelor.

 

Scurt istoric al benzilor desenate

Scurt istoric al benzilor desenate

Benzile desenate (sau comics-urile, cum mai sunt cunoscute) ne-au insotit copilaria si ne-au inseninat zilele. Super eroii acestora au fost unii dintre cei mai buni prieteni ai nostri si ne-au insuflat din curajul lor atunci cand am avut de depasit obstacole ce pareau imposibil de trecut, ori ne-au racorit fruntea in momentele in care sufeream de bolile copilariei.

In prezent, aceste personaje s-au transforma intr-o anumita masura, eroii evoluand pana la rangul de vedete ale ecranelor de cinema, iar la vizionarea acestora ne bucuram ca si cum am revedea niste prieteni dragi.

Istoria eroilor incepe in anii 1920

Istoria benzilor desenate incepe inca din anii 1920, atunci cand eroii erau stingheri printre stirile marilor ziare cotidiene. Prima revista dedicata acestora este publicata in 1929, iar perioada 1935 – 1940 reprezinta unii dintre cei mai frumosi ani ai revistelor de benzi desenate, deoarece acum si-au facut aparitia personaje ca Mickey Mouse, Batman sau Superman, ce vor deveni adevarate vedete, iar legenda lor se va pastra pana in zilele noastre.

Tot in aceasta perioada si-au facut aparitia si unii dintre cei mai mari editori de comics-uri. Astfel, Marvel si DC sunt nume ce dainuie pana astazi, iar pleiada eroilor nascuti in studiourile de creatie continua sa ne descreteasca fruntile, indiferent de varsta si de preocuparile sociale.

Anii 1940 au reprezentat momentul in care benzile desenate si-au consolidat pozitia in piata  media, datorita numarului mare de brosuri trimise catre soldatii de pe front. Astfel, Capitanul Marvel si Superman au inlaturat pentru moment ororile frontului din minteea soldatilor, iar acestia au redevenit copii lipsiti de griji de odinioara.

Din pacate, incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala au ucis Fawcett (editorul capitanului Marvel), iar acesta a renascut dupa mai bine de 20 de ani.

Benzile desenate au avut un rol important asupra moralului soldatilor

Aceasta este insa perioada in care se naste un alt personaj important in lumea bezilor desenate. Captain America devine rapid personajul cel mai indragit in soldatilor, dar popularitatea acestuia a scazut rapid dupa razboi. Din fericire, cei de la Marvel au gasit reteta succesului si l-au readus inapoi in 1964 ca membru al „Avengers”, iar acest personaj face istorie pana in ziua de astazi.

Deceniul de mijloc al secolului trecut (anii 50) nu au fost din pacate unul foarte bun pentru benzile desenate.

Multi dintre eroi au disparut in perioada 1950 – 1955, supravietuind doar Superman, Batman sau Wonder Woman. Odata cu moartea super eroilor, locul acestora a fost luat de cartile de benzi desenate occidentale si romanesti.

Aceasta perioada a fost marcata de o adevarata cruciada impotriva eroilor din benzile desenate, ce au fost priviti ca factorii principali in cresterea delicventei juvenile.

Anii 1960 au insemnat renasterea industriei benzilor desenate. Este drept ca anii de glorie din perioada 1940 nu au mai putut fi repetati, insa in aceasta perioada s-au organizat primele conventii dedicate cartilor de benzi desenate.

Acesta este momentul in care Marvel renaste si publica un nou grup de titluri precum Fantastic Four, Hulk, Spiderman sau Avengers. Astfel, Spiderman a fost rapid asimilat cu unii dintre cei mai iubiti eroi, iar seria X-men isi face un debut fulminant pe piata.

Despre comedie si nevoia de a rade

Despre comedie si nevoia de a rade

Viata cotidiana este dominata de stres, agitatie si de grija zilei de maine. Ne aducem aminte cu nostalgie de momentele in care eram copii si aveam la dispozitie destul timp pentru a ne bucura de viata si de a rade impreuna cu prietenii.

Astazi, timpul liber a devenit un lux, iar de momentul cand am ras ultima oara imi aduc cu greu aminte. Din pacate, nu mai exista timp pentru a ne relaxa si nici nu prea mai avem chef de ras, datorita greutatilor vietii si a problemelor personale.

Nici macar nu ne mai gandim sa vedem o un film de comedie difuzat la televizor sau sa citim o carte buna, deoarece gandul ne duce catre plata ratelor, a facturilor, sau la faptul ca patronul se va trezi intr-o zi cu „capsa pusa” si ne vom pierde locul de munca.

Nici macar nu mai pot defini notiunea de comedie. Stiu ca aceasta este definita de mai multi teoreticieni, iar din punct de vedere literar este o specie a genului dramatic, ce poate fi scrisa atat in proza cat si in versuri si satirizeaza anumite obiceiuri sau realitati sociale, dar aceasta nu mi se pare totusi cea mai buna definitie.

Sau poate am ajuns aici datorita faptului ca am imbatranit si „m-am acrit”, asa cum imi spun mai multi prieteni?

Rasul este apanajul copilariei

Multa vreme am fost convins de superioritatea omului si am considerat rasul ca un apanaj exclusiv al naturii umane, dar spre stupoarea mea am aflat ca ma insel.

Asadar, intrebarea care ma macina este de ce si cand rad oamenii?

benzi desenateDin punctul meu de vedere, umorul este ca rasul unui copil regasit, deoarece copilul este singurul ce se poate bucura sincer de cele mai mici lucruri, iar aceasta bucurie este sincera, curata si inocenta.

Datorita experientei de viata si a problemelor de care s-au lovit, adultii si-au pierdut acea bucurie inocenta a copilariei, pe care incearca insa cu disperare sa o regaseasca cu ajutorul comediei. Situatiile comice ne pot descreti fruntea si ne pot face sa uitam, macar pentru o clipa, de toate problemele vietii cotidiene.

Desigur ca nu toti cei care cititi aceste randuri veti fi de acord cu definitia acordata de mine notiunii de umor si nici macar nu imi propun sa va fac sa o acceptati.

Freud credea ca un copil nu are un sentiment al comicului, aparitia si dezvoltarea acestuia fiind direct proportionala cu dezvoltarea psihica a individului.

Chiar si definitia umorului in viziunea lui Freud imi pare putin deplasata: umorul este rezultatul unei diferente de consum psihic ce deriva din compararea propriei persoane cu o alta.

Intrebarea mea este: ce facem in cazul in care suntem un grup mai mare, si „bagam la mijloc” un prieten bun, iar distractia este la cote maxime? Atunci nu mai este comedie? Haideti ca iarasi sunt carcotas.

Eu consider rasul numai ca rezultat al unei placeri pure. Spre exemplu, cred ca mai multi am ras (chiar si cand am devenit adulti) de cineva care a cazut pe gheata, chiar daca nu am constientizat prea bine de ce am facut asta. Am ras pur si simplu si gata!

Cu siguranta ca adultul nu mai are acces la sursele placerii unui copil, dar are totusi posibilitatea de a inlocui aceste surse cu ajutorul situatiilor comice.

Desi situatiile comice pot fi provocate de anumite imprejurari particulare, efectul acestora se face simtit numai atunci cand aceste manifestari devin o constanta si se repeta.

Daca stam totusi bine sa ne gandim, simtim cel mai des nevoia sa radem atunci cand suntem supusi unei tensiuni constante si nu vedem nici o iesire din acea situatie. De aceea consider ca umorul nu este numai o situatie hazlie, ci poate fi considerat ca o manifestare defensiva a organismului in fata factorilor de stres.

Desi am incercat sa va ofer o definitie (in maniera proprie) a rasului, comedia si umorul merita totusi studiate cu atentie, deoarece consider ca numai cu ajutorul rasului omenirea a continuat sa evolueze.

Umorul a reusit sa devina un element esential al umanitatii (ca si tehnologia sau comunicarea), fara de care traiul nostru zilnic ar fi cenusiu si tern.

Umorul este mecanismul de autoaparare al oamenilor

Desi foarte multi oameni rad atunci cad sunt supusi unor fenomene fizice primare (gadilatul, spre exemplu), multi dintre cercetatori situeaza rasul pe lista comportamentelor misterioase ale oamenilor.

Si cred ca inteleg aceasta clasificare, deoarece deunazi am citit si despre o mangusta care rade. Pare greu de crezut, nu? Nici eu nu am crezut, pana cand nu am vazut un filmulet pe net. Intrebarea care ma macina este: „pai mangusta de ce rade, ca doar nu are constiinta”?

SupereroiLasand la o parte manifestarile fizice, modul in care radem atunci cand percepem si reactionam la ceea ce vedem sau ce auzim ramane inca un  mister, deoarece nu inteleg exact modul in care oamenii rad.

De ce unii oameni nu au umor? De ce unii rad la anumite glume, iar altii se uita la interlocutor cu o privire pierduta si nu reactioneaza deloc? De ce anumite glume la care parintii mei radeau cu hohote acum 20 de ani, acum nu ii mai amuza? Iar faptul ca exista oameni care rad chiar si atunci cand sunt pusi in fata unor situatii tragice chiar nu il inteleg.

Pentru ca nu am fost in stare sa imi raspund singur la aceste probleme, las in grija cercetatorilor sa incerce sa desluseasca aceste mistere, chiar daca uneori nu prea sunt de acord cu ele.

Astfel, conform ultimelor teorii in domeniu, singurul mod in care ne putem bucura de un film de comedie de exemplu este sa avem un creier „nehotarat”.

De acord, dar cum un asemenea creier poate savura un „comics” bun sau un film de comedie excelent? Tot cercetatorii ne spun cum ca acest creier minunat poate fi asemuit cu o forma anarhica de guvernamant,  deoarece nu exista o autoritate suprema care sa coordoneze toate procesele din creier.

In acest mod, toate senzatiile percepute sunt lasate sa lupte intre ele pentru a obtine o prioritate in atentia nostra, iar acest mecanism de functionare ne permite sa rationam si sa ne gandim logic.

Umorul isi face aparitia ca urmare a faptului ca ne bucuram de acest proces: vizionam o comedie savuroasa, gasim placerea in urma faptului ca am reusit sa „descalcim” situatia vazuta in film si radem si ne bucuram de peripetiile actorilor din film.

De aceea rasul este raspunsul la starea de confuzie din creier, iar umorul devine astfel un mecanism adaptiv prin care creierul scapa de problemele cotidiene.

De asemenea, s-a constatat ca barbatii si femeile percep diferit umorul. Astfel, barbatii tind sa spuna mai multe glume, in timp ce femeile au tendinta de a rade mai mult.

In lumea cluburilor de comedie (stand up comedy) insa barbatii sunt cei care sunt stapanii scenei. Acest lucru poate fi explicat prin prisma faptului ca de-a lungul existentei, capacitatea unui barbat de a amuza femeile a fost perceput ca un semn al inteligentei acestuia. Cu cat un barbat era mai inteligent, cu atat crestea capacitatea acestuia de a asigura un trai mai bun familiei sale.

Aceasta trasatura este de altfel si una dintre calitatile cele mai apreciata la un barbat, iar marea majoritate a femeilor pun acest aspect pe primul plan in momentul in care cunosc un barbat.

Aceasta teorie nu poate explica insa de ce femeile tind sa rada tot mai putin pe masura ce avanseaza in varsta, in timp ce la barbati aceasta tendinta nu se manifesta aproape deloc.

Personal, cred ca gradul mai mare de probleme de care se lovesc femeile (gospodarie, serviciu, copil) isi pun amprenta in mod evident asupra starii de buna dispozitie a acestora.

Evolutia benzilor desenate

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine ma relaxeaza cel mai mult sa citesc vestitele „comics-uri”. In afara faptului ca imi pun creierul la contributie, acestea sunt desenate foarte bine, iar umorul este de buna calitate si este usor de inteles.

Datorita faptului ca am reusit sa pun mana si pe multe dintre editiile vechi ale revistelor, mi-am facut o idee despre evolutia acestora de-a lungul timpului, iar concluziile imi par deosebit de interesante.

Astfel, istoria acestora incepe inca din anul 1929, atunci cand a fost publicata prima banda desenata in The Funniest#1. Aceasta nu avea insa formatul unei brosuri separate cu care suntem obisnuiti astazi, ci a fost mai degraba un supliment color al ziarului.

The Funniest#1 este astazi foarte apreciata de catre colectionari, datorita faptului ca a devenit un ghid de referinta pentru benzile desenate si a fost prima publicatie ce a consacrat o brosura separata dedicata benzilor desenate.

ZambeteDin pacate, putine personaje ale acestor ani au supravietuit pana astazi. Cu toate ca au fost desenate sute de personaje, marea majoritate s-au pierdut in negura anilor.

Supravietuitorii se pot numara pe degete, iar cei mai vestiti sunt Tarzan, Popeye, Tintin si Buck Rogers.

Anii 1930 au reprezentat inceputul epocii de aur a benzilor desenate. Multe dintre personajele si titlurile emblematice din domeniul comics-urilor isi au radacina in acesti ani.

In 1933 a fost lansata prima publicatie de sine statatoare pentru benzile desenate, intitulata Funnies Celebre. Aceasta a fost urmata un an mai tarziu de Funnies Celebre #1 si a reprezentat momentul in care dimensiunile si numarul de pagini ale brosurilor destinate benzilor desenate au crescut.

Pretul de vanzare de 10 centi era urias pentru acea perioada. Daca astazi cei 10 centi nu mai reprezinta nimic pentru multi dintre noi, trebuie sa tinem seama ca salariul mediu saptamanal al unui american in acea perioada era mai mic de 25 dolari.

Revista a reprezentat un succes inca de la lansare, deoarece in ciuda pretului mare au fost vadute peste 180.000 exemplare.

Fun Comics s-a nascut in 1935 si detine un rol important in istoria benzilor desenate, deoarece aici si-au facut pentru prima data aparitia personaje precum Superboy, Aquaman, Doctor Fate sau The Specter.

Adevarata perioada de glorie a fost insa cea din perioada iunie 1928 – mai 1939, atunci cand s-au nascut doua dintre cele mai importante personaje ale benzilor desenate: Batman si Superman. Acestia au fost adevarate vedete inca de la inceput, iar faima lor a sporit odata cu trecerea anilor, ajungand in prezent la apogeu.

Cu totii am vazut numeroase filme cu aceste personaje, iar in 2016 a fost produs si un blockbuster in care isi fac aparitia ambele personaje: Batman v Superman – Dawn of Justice.

Destul de putini stiu insa care este originea acestor caractere. Astfel, Superman s-a nascut in urma zecilor de mii de apeluri telefonice primite de la copii ce ii urmareau aventurile in ziarele cotidiene ale timpului, iar Batman a fost initial un om liliac ce avea rolul de a proteja omenirea impotriva raului.

Efigiile lui Batman si Superman sunt aproape singurele ce au traversat toate diviziunile timpului, ale istoriei si ale culturii si au ajuns pana in vremurile noastre (singura exceptie ar putea fi Mickey Mouse, dar steaua acestuia a inceput sa paleasca in ultimii 20 – 30 de ani).

Adevarate icoanei ale timpurilor moderne, aceste personaje au devenit o adevarata „fabrica de bani”, iar imperiul Warner Brothers poate nu ar fi existat daca aceste doua personaje nu ar fi aparut.

Potrivit specialistilor, Superman si Batman ar fi avut un impact decisiv si asupra industriei benzilor desenate, iar lipsa acestora ar fi putut impiedica dezvoltarea exploziva a acestei industrii pe care o cunoastem astazi.

Aceasta este si perioada in care si-au facut aparitia unii dintre cei mai vestiti editori de benzi desenate din lume. DC (deveniti ulterior National Allied) si Marvel erau numai niste mici pucte de culoare in oceanul editorilor de benzi desenate. De altfel, acestia au impartit cotidienele in care apareau cu nume ca Centaur, Dell, Eastern Color, fapt ce nu i-a impiedicat sa ajunga unii dintre cei mai mari entertaineri din  domeniu.

Astfel, franciza Marvel a devenit binecunoscuta datorita numeroaselor publicatii de benzi desenate si a filmelor din ce in ce mai spectaculoase realizate, iar dimensiunile acestei francize continua sa creasca in ritm exponential in fiecare an.

Astfel, productii ca X-men, The Wolverine, Fantastic Four au devenit serii de sine statatoare si sunt realizate in mai multe parti, iar personaje ca Iron Man, Thor, Hulk, Captain America sau Ant Man incanta privirile copiilor si ale adultilor.